Kreatív webdesign stúdió – Budapest

Menu

Webdesign trendek – 1

2017. 07. 5.

Erős színek

A divatban jelenleg a 90-es évek színei dominálnak. Nincs ez másként a webdesign esetében. Itt is az erős, telt színek a legtrendibbek. Elég csak a Google Material színpalettájára gondolni.

 

Színátmenetek

Ez kicsit megint a 90-es éveket idéző dolog. Akkor volt nagyon menő a 2-3 színből kevert színátmenet. Elindulunk lilából, majd kék és végül valami erős UV jellegű zöld. A nagy márkák oldalai is használják ezt a megoldást, ha nem is ilyen erőteljesen, hátterek esetén.

 

Geometrikus formák

Körök, négyzetek, hatszögek. Színesek, viccesek és nagyon egyszerűek. Háttérként, ismétlődő mintaként használva.

 

Rétegek

Az elmúlt időszakban az abszolút lapos, rétegek nélküli felületek (flat design) domináltak a webdesignban. Most kicsit visszakanyarodunk az árnyékolt, több réteggel bíró megjelenéshez. Csak sokkal finomabban és funkcionálisan használva ezt a megoldást. Ha valamit egy réteggel feljebb hozunk akkor a figyelem is oda keveredik.

 

Animációk

Sose gondoltam volna, hogy az animált GIF-ek újra megjelennek. Pedig de. Persze ezekre már sokkal igényesebb és előre mutatóbb megoldások léteznek (SVG, CSS), de a lényeg, hogy mozognak. Általában időzített formában vannak elhelyezve a weboldalakon. Tehát nem ismétlődnek ész nélkül, hanem ha odagörgetünk a weboldalon az adott szekcióhoz, akkor elindulnak.

 

Egyedi grafikák és illusztrációk, ikonok

A stock fotók helyett lehet egyedi fotókat használni, de még vagányabb, ha grafikát készítünk. Mivel kimondottan az adott weboldalhoz készülnek, így biztos, hogy a jelentésük és a színviláguk is tutira passzol majd.

 

Nagy üres területek és térközök

Magam részéről sose értettem, hogy miért kellene úgy megtervezni egy weboldalt, hogy görgetés nélkül az összes tartalom oda van zsúfolva a látogató orra elé. Ez most nagyon nem trendi. Szellős, szinte már üresnek ható, letisztult felületek, a tartalom egyes blokkjai között hatalmas szünetek.

 

Merész, erős tipográfia

Nagy erőteljes feliratok, kevert betűtípusok. A tipográfia mindig is fontos design elem volt a weboldal tervezésben, de most még nagyobb hangsúlyt kap. Akár önálló grafikai elemként, akár háttérként használva. Olyan hatalmas méretű betűkkel, hogy az adott szöveg ki sem fér a monitorra.

A felhasznált képek forrása: www.behance.net