Kreatív webdesign stúdió – Budapest

Menu

Piktogramok, ikonok használata a weboldal tervezés során

2017. 06. 24.

A piktogramok, ikonok használata régóta elterjedt megoldás arra, hogy egy grafikával jól beazonosíthatóan leírjunk egy fogalmat. Fontos az egyértelműség, hiszen itt a kép, képjel egymagában, minden szöveges magyarázat nélkül áll. Elég, ha a KRESZ táblák egyezményes jeleire gondolunk, melyek remélhetőleg minden a forgalomban részt vevő ember számára közismertek.

A weboldalak esetében is elterjedt megoldás az ikonok alkalmazása. Ez esetben viszont használatuk túlmutat a sima tájékoztató jellegen. Az információ közlésen túl gazdagítják a weboldal látványvilágát.

Amikor ikont tervezünk nyilván a legfontosabb, hogy a képjel utaljon a fogalomra, amit jelöl. De ez gyakran szinte lehetetlen. Van, hogy a fogalom, amit a kép jelöl elvont, mondjuk, a vállalati menedzsment megoldások kifejezés. Köszi. Na, ilyenkor megáll a tudomány. Ez esetben egyszerűen törekedjünk arra, hogy ízlésesek, szépek legyenek.

Amikor piktogramokat, ikonokat tervezünk akkor a legfontosabb, hogy azok illeszkedjenek a tervezendő weboldal látványvilágába. Legyenek egységesek. Ha körvonal jellegű ikonokban gondolkodunk, akkor ne legyen köztük teli, kitöltött grafika. Mostanában a vékonyabb, kevésbé testes grafikák a trendibbek. Fontos továbbá, hogy méretben és formanyelvben egységesek legyenek. Mivel gyakran az adott fogalommal együtt szerepelnek (tehát ki is van mellette írva szövegesen a jelentése), akkor el lehet engedni a közvetlen jelentéstartalmat.

Ha ez sikerül, akkor a weboldalunk amúgy unalmas szöveges oldalait gazdagíthatjuk, izgalmasabbá tehetjük.

Van egy csomó előre megvásárolható ikonkészlet. Szinte minden témakörben meg tudjuk találni a nekünk tetszőt. Ha összességében tetszik az előre elkészített készlet, de nem teljes, azt ki lehet egészíteni, hozzá lehet tervezni a hiányzókat.

A legjobb mégis az, ha minden ikonunk egyedi és az adott weboldalhoz készül.